Begrijpend lezen Escape Room – Spionnen

Begrijpend lezen Escape Room – Spionnen

Met de begrijpend lezen Escape Room wordt begrijpend lezen weer leuk. Want om begrijpend lezen te versterken, moet je vooral zorgen dat kinderen begrijpend lezen leuk gaan vinden. Eigenlijk moeten ze helemaal niet doorhebben dat ze met begrijpend lezen bezig zijn.

Dat effect proberen we te bereiken in onze begrijpend lezen Escape Room over spionnen. Deze Escape Room neemt kinderen mee in de geheimzinnige wereld van spionage en laat hen doelgericht informatie met feiten lezen, maar ook opgedane kennis toepassen.

 

Hoe werkt de begrijpend lezen Escape Room?

De Escape Room over spionnen is opgebouwd middels verschillende levels. Je krijgt pas toegang tot het volgende level als je het level voorafgaand goed hebt opgelost. Dat doe je door de teksten te lezen, de codes te kraken en de goede antwoorden in te geven. Af en toe moeten verschillende bronnen met elkaar vergeleken worden.

De Escape Room leidt uiteindelijk tot een certificaat. Alleen kinderen die de opdrachten goed hebben uitgevoerd krijgen hun certificaat.

Kinderen leren een tekst begrijpen, interpreteren en volgen een stappenplan. Ook leren ze in deze Escape Room over oorzaak en gevolg.

 

Hoe pas je deze Escape Room toe?

De Escape Room is ontwikkeld zodat hij één op één te gebruiken is. Op die manier kunnen kinderen die begrijpend lezen nog moeilijk vinden thuis op een leuke manier oefenen en kennismaken met begrijpend lezen. Maar dat hoeft je er niet van te weerhouden de Escape Room in twee- of drietallen te maken, samen met je zoon of dochter of in een hele klas uit te voeren.

Als je de link onderaan dit artikel volgt kom je vanzelf bij de Escape Room uit. Kinderen geven hier hun naam en e-mailadres in. Dat is nodig omdat ze op die manier later het certificaat toegestuurd kunnen krijgen.

 

Spannender maken?

Wil je de Escape Room nog spannender maken? Dan hebben we hier nog enkele tips:

 • Zet de Chromebook of computer op een spannende locatie neer of verduister de ruimte waarin gewerkt gaat worden;
 • Zoek een spannend achtergrondmuziekje op;
 • Zet een wekker met daarin de tijd die een kind heeft om de Escape Room op te lossen (30 tot 45 minuten zullen in de meeste gevallen volstaan).

Let met de tijdfactor wel op het type kind. Er zijn kinderen die het allemaal al spannend genoeg vinden en de tijdsdruk niet als meerwaarde zullen beschouwen. Bovendien kan tijdsdruk tot frustratie leiden bij kinderen die sowieso moeite hebben met begrijpend lezen.

 

Omgekeerd begrijpend lezen

Enthousiast geworden van deze Escape Room? Probeer het principe van begrijpend lezen eens om te draaien. Laat je kind een Escape Room maken! Dat kan al heel eenvoudig door twee documenten naar elkaar te linken of door Google Formulieren te gebruiken. Deze vaardigheden hebben kinderen zo onder de knie (en vereisen ook weer begrijpend lezen om eigen te maken) en ze kunnen er vervolgens heel creatief mee zijn. Baken een onderwerp af en geef de opdracht om een Escape Room te maken. Je kind zal dan gedwongen worden om te gaan lezen (het heeft immers input voor zijn of haar Escape Room nodig).

Heb je een leuke Escape Room af? Laat het ons dan weten. We vinden het leuk om meer Escape Rooms te verzamelen op deze pagina.

 

Klik op de knop hieronder om aan de Escape Room te beginnen:

Mededeling: er is de afgelopen dagen heel veel gebruik gemaakt van de escape room, waardoor de certificaten niet meer vanzelf worden gegenereerd (dit verliep middels een externe applicatie en daar zat de restrictie van 100 certificaten per dag op). Het kan zijn dat onderstaande link niet werkt. In dat geval hebben we een tweede link. Daarbij wordt het certificaat aan het einde via een linkje beschikbaar gesteld, maar kunnen kinderen gewoon lekker spelen.

Start de Escape Room

 

Bedankt voor het lezen!

Interessant? Deel het op sociale media!

Comments (8)

 1. iNGRID februari 14, 2020
  • begrijpendlezenoefenen februari 20, 2020
   • ingrid februari 25, 2020
 2. Bea Keijzers juni 15, 2021
 3. Suzan juni 21, 2021
 4. Nele Schokkaert september 7, 2021
  • jentina juni 19, 2022
 5. jentina juni 19, 2022