De Sinterklaastijd komt er weer aan. En dat betekent dat menig kind (of ouder?) de pen pakt en aan het dichten slaat. Heel goed voor de taalontwikkeling, stellen experts. Dus laat kinderen vooral zélf hun gedichten maken!
Spelen met klanken
Het grote voordeel van gedichten is dat kinderen bewust bezig gaan met klanken. Zij leren klanken onderscheiden en creatief inzetten. Dat het hierbij om een simpele vorm van dichten gaat, maakt niet uit. Het dichten alleen al is een goed punt.
Spelen met taal
Door te dichten spelen kinderen met taal en dat draagt grotendeels bij aan het plezier van taalbeleving. Met een gedicht ervaar je dat je dat je zelf ‘taal kunt maken’ en dat motiveert.
Meen ander bijkomen voordeel van Sinterklaasgedichten is dat er vaak wat voorwaarden aan zitten. Zo moet er in het gedicht voor Fajr geschreven worden over voetbal en zijn voorliefde voor chocoladeletters en kan de kat van Gwen gecombineerd worden met haar avonturen op het hockeyveld. Maak daar maar eens een gedicht van. Dat is weer goed voor begrijpend lezen (of eigenlijk begrijpend schrijven)
Tips voor ouders en leerkrachten
Effectief dichten met de klas of je kind? Hieronder volgen een paar tips.
- Dicht samen, waardoor je kind ook jou hoort dichten en hoort ploeteren op die ene zin met de juiste klank.
- Maak meerdere gedichten, bij ieder cadeautje één.
- Geef elkaar opdrachten in het dichten. Welke twee vreemde voorwerpen moeten er in voorkomen? Of dobbel je gedicht bij elkaar met verhaaltjesdobbelstenen!
- Als leerkracht kun je best een les wijden aan verschillende dichtvormen en kinderen daarmee laten oefenen!
Hoe dichten jullie met Sinterklaas?