4 manieren om te oefenen voor begrijpend lezen

4 manieren om te oefenen voor begrijpend lezen

Vanaf groep 5 neemt begrijpend lezen een grotere rol in. In groep 6 en groep 7 wordt deze rol alleen maar groter en uiteindelijk – in groep 8 – wordt van kinderen verwacht dat ze begrip hebben van wat ze lezen en heel veel meer uit de tekst kunnen halen dan je zo op het eerste gezicht zou zeggen.

Maar wat nu als jouw kind er steeds weer moeite mee heeft om begrijpend lezen goed onder de knie te krijgen? Het is een belangrijk vak. Gelukkig zijn er tal van manieren om je kind verder te helpen. In dit artikel delen we de vier beste manieren met je.

 

#1 Lees de krant

Een van de beste manieren om voor begrijpend lezen te oefenen is door middel van lezen. Een makkelijke manier om korte stukjes tekst te lezen is de krant. Je kunt de krant die je zelf leest natuurlijk uitpluizen op leuke, leesbare stukjes. Maar je kunt er ook voor kiezen om een kinderkrant, zoals Kidsweek, aan te schaffen.

Door de krant te lezen blijft je kind met de actualiteiten bezig. Dat kan een stimulerende factor zijn, want je kind zal leren dat het mee kan praten met nieuws van dat moment. Daarnaast zal je kind leren hoe een tekst is opgebouwd, zien wat de schrijver wil vertellen en hoe je een objectieve tekst schrijft.

Let wel, kranten zijn objectief. Het is dus ook zaak om subjectieve teksten te laten lezen!

 

#2 Lees boeken samen

Leeskilometers maken. Die tip zal je ongetwijfeld eens gehoord hebben. De meeste leerkrachten noemen die tip regelmatig als gevraagd wordt naar manieren om beter te worden in (begrijpend) lezen.

Wat nog effectiever is, is om boeken samen te lezen. Want je kunt het dan samen over het boek hebben. Wie zijn de hoofdpersonen? Hoe zijn hun karakters? Liggen de hoofdpersonen jouw kind (en jou) wel of niet? Waarom? Wat wil de schrijver met het verhaal? Heeft de schrijver misschien nog een verborgen boodschap? Hoe begint het verhaal? Wat is de kern van het probleem? Hoe eindigt het?

Je ziet het, een hele waslijst om samen met je kind te bespreken als jullie met een nieuw boek bezig zijn.

 

#3 Strips, apps en de Gouden Gids zijn allemaal leesvoer

De grootste fout die door veel ouders wordt gemaakt is dat ze hun kind boeken laten lezen als ze van de leerkracht horen dat het begrijpend lezen beter kan.

Natuurlijk zijn boeken leuk, maar niet ieder kind denkt er zo over. Houdt jouw kind niet van lezen? Dan kun je hem of haar nog zoveel boeken voorschotelen, maar beter in begrijpend lezen zal hij of zij niet worden.

Kies er liever voor om plezier in lezen aan te wakkeren. Ga voor die leeskilometers. Strips en apps zijn prima materiaal om te lezen. Zelfs de Gouden Gids zou leesvoer kunnen zijn. Elke letter telt. Als er maar naar de inhoud gekeken wordt en de juiste vragen gesteld worden.

Tip: Laat je kind een overhoring voor jou maken. Laat een stripverhaal (of andere bron) lezen en 5 vragen opschrijven die jij vervolgens moet beantwoorden. Op die manier draai je de rol weliswaar om, maar leert je kind wel anders naar teksten te kijken.

 

#4 Een goed oefenboek

Wil je echt gericht oefenen voor begrijpend lezen op school en je kind helpen betere cijfers te halen? Dan kan een goed oefenboek uitkomst bieden. In de oefenboeken van Educazione vind je 25 zeer uitgewerkte teksten die tegemoet komen aan alle onderdelen van begrijpend lezen in de bovenbouw. Bij elke tekst worden vragen gesteld over de inhoud en de achtergrond. Die vragen kunnen dagen je kind vanzelf uit om de strategieën voor begrijpend lezen te gebruiken en dus te trainen.

Lees meer over de oefenboeken

Bedankt voor het lezen!

Interessant? Deel het op sociale media!