Tips om je kind te helpen bij begrijpend lezen

Tips om je kind te helpen bij begrijpend lezen

Is begrijpend lezen het moeilijkste vak op school? Als je die vraag aan kinderen stelt, zullen velen beginnen met knikken. Begrijpend lezen is een complex vak. Het is niet een kwestie van een strategie aanleren en die blijven herhalen, zoals bij rekenen en spelling. Begrijpend lezen dwingt je kind om verder te kijken dan zijn of haar neus lang is.

Hoe kun jij je kind helpen bij het leren begrijpend lezen? Lees ook ons artikel over oefenen voor begrijpend lezen.

 

#1 Doe het voor

Als je wilt dat je kind iets goed doet, kun je beginnen om het voor te doen. Begrijpend lezen voordoen klinkt misschien niet als iets vanzelfsprekend, maar je kunt er natuurlijk wel iets vanzelfsprekends van maken.

Lees bijvoorbeeld zelf een stuk uit de krant voor en vat dan kort samen wat je gelezen hebt. Of geef aan dat er een moeilijk woord in de tekst staat en dat je dat wil leren kennen. Lees de tekst terug en haal zo de betekenis van het woord eruit of laat zien dat je een woordenboek of internet raadpleegt.

 

#2 Doe het samen

Samen doen werkt ook altijd. Lees daarom samen een tekst en ga samen op onderzoek uit naar de kern van de tekst. Stel jezelf (en daarmee je kind) vragen als:

  • Wat wil de schrijver met deze tekst bereiken?
  • Wat bedoelt de schrijver met…?
  • Welk gevoel krijg ik van deze tekst?
  • Wat is de mening van de schrijver? En wat is mijn mening?

Door samen over een tekst te praten, steekt je kind in heel korte tijd heel veel op. Het zal ervaren dat er veel meer verborgen zit achter een schriftelijke boodschap.

 

#3 Maak een quiz over een krantenartikel

Meer doelgericht helpen bij begrijpend lezen? Spreek dan af dat je kind een tekst leest en er straks een quiz over krijgt. Maak zelf een stuk of 10 vragen bij de tekst en wissel af in open vragen, meerkeuzevragen en vragen naar objectieve feiten en subjectieve meningen.

Als je dit eenmaal een paar keer gedaan hebt, zal je zien dat het een volgende keer vanzelf gaat.

Ook leuk en een stuk effectiever is om de rollen om te draaien en je kind een quiz voor jou te laten maken! Zo leert hij of zij veel dieper naar een tekst te kijken.

 

#4 Maak lezen leuk

Begrijpend lezen begint met lezen. Als je kind lezen niet leuk vindt, heb je er een zware dobber aan om begrijpend lezen te oefenen.

Daarom is het zaak om begrijpend lezen leuk te maken. Dat doe je door met teksten bij de interessewereld van je kind te blijven, strips en andere soorten tekst af te wisselen met lange lappen tekst en ook gebruik te maken van gesproken tekst. Een verhaal dat voorgelezen wordt, een nieuwsitem op de radio of televisie en een reclamefilmpje kunnen ook al helpen om de vaardigheden die bij begrijpend lezen horen (doel, hoofdgedachte, meningen, feiten) te achterhalen.

Welke manieren gebruik jij om begrijpend lezen bij je kind te verbeteren?

Bedankt voor het lezen!

Interessant? Deel het op sociale media!