Werkbladen begrijpend lezen

Werkbladen begrijpend lezen

Werkbladen begrijpend lezen nodig? Om begrijpend lezen goed te oefenen met je kind, is het zaak om professionele werkbladen in huis te halen. De begrijpend lezen werkbladen die we op deze pagina verzameld hebben, mag je gratis downloaden en gebruiken. Ook leggen we je uit hoe je de werkbladen voor begrijpend lezen het beste kunt gebruiken om je kind te helpen en geven we je aan welke vaardigheden een kind moet kennen.

 

Gratis werkbladen voor begrijpend lezen

De gratis werkbladen voor begrijpend lezen zijn met zorg samengesteld door een team van auteurs en leerkrachten. Dat betekent dat er goed gekeken is naar vaardigheden die kinderen moeten kennen als ze op de basisschool zitten. In de werkbladen kom je dan ook van alles tegen. Om je als ouder op weg te helpen, kun je onze kennisbank raadplegen. In de kennisbank is aandacht voor alle belangrijke onderdelen van begrijpend lezen, zoals:

 

Hoe gebruik je de werkbladen begrijpend lezen het beste?

Wil je het maximale uit de begrijpend lezen werkbladen halen? Download dan zeker het stappenplan voor begrijpend lezen dat we eerder al met je deelden. In het stappenplan wordt namelijk stapsgewijs verteld hoe je met een tekst om moet gaan. Goed om te weten is dat het proces van begrijpend lezen al begint voordat je daadwerkelijk de tekst gaat lezen.

Stappenplan begrijpend lezen
Stappenplan begrijpend lezen

Met het stappenplan en de kennis van onze kennisbank binnen handbereik kun je als ouder je kind optimaal helpen om beter te worden in begrijpend lezen.

Het stappenplan is overigens ook te gebruiken buiten de teksten op deze pagina om. Elke tekst die uitdaagt tot begripsvorming kun je met het stappenplan te lijf gaan.

 

Waar moet ik op letten?

Als je met de werkbladen voor begrijpend lezen gaat werken, is het handig om te weten waar je op moet letten. Het belangrijkste is dat je kind leert om naar het begrip van een artikel of tekst te kijken. Vragen als “Wat wil de schrijver mij vertellen?” en “Hoe doet de schrijver dat?” spelen een belangrijke rol.

Begrijpend lezen gaat verder dan alleen een tekst lezen en vragen beantwoorden. Wat je goed kunt doen is zelf ook de tekst lezen en erover in gesprek gaan. Begripsvorming wordt op die manier meer geactiveerd en de vaardigheden worden zo versterkt.

Belangrijk is dat je kind een kritische houding aanneemt tijdens het lezen en de teksten ook “tussen de regels door” kan lezen. Welke diepere lagen zitten er in de teksten verborgen en wat kan je kind daarmee?

De werkbladen begrijpend lezen zijn dus op meerdere fronten in te zetten.

 

Gratis werkbladen begrijpend lezen

Hieronder vind je alle werkbladen voor begrijpend lezen die we voor je hebben. Ook vind je een link naar onze freemium. Dit is een boekje met nog eens vijf teksten én vragen die je kan gebruiken om te oefenen voor begrijpend lezen.

Er is voor deze teksten geen leeftijd vastgesteld, maar we adviseren kinderen vanaf groep 6 hiermee te laten oefenen.

Begrijpend lezen werkbladen - Stop-motion film maken
Stop-motion film maken
Werkbladen begrijpend lezen - Paniek om vals alarm
Paniek om vals alarm
Freemium Begrijpend Lezen Oefenen
Freemium met nog meer werkbladen

 

 

Uitgebreid oefenen voor begrijpend lezen

Wil jij nog meer werkbladen voor begrijpend lezen? Bekijk dan onze oefenboeken. Die zijn samengesteld door een uitgebreid team van leerkrachten en tekstschrijvers. Zij hebben per leerjaar de beste teksten geschreven om mee te oefenen. Met deze oefenboeken bereid je je kind optimaal voor op alle toetsen voor begrijpend lezen die op de basisschool aan bod komen.

Lees meer over de oefenboeken

Bedankt voor het lezen!

Interessant? Deel het op sociale media!